Zborovodja Srečko Zavec

srecko 300

Po nenadni izgubi gospoda Janeza Bezjaka sem MoPZ Markovci prevzel v jeseni 1995. leta. Zbor sem prevzel z veliko odgovornostjo, bilo je tudi nekaj negotovosti, treme in strahu, saj je zbor že takrat veljal kot dober zbor.

Vendar smo se s fanti kar hitro in dobro ujeli. Čeprav sem takrat bil odločen zbor prevzeti, le za določen čas, smo po dobrem sodelovanju in medsebojnem zaupanju ostali skupaj do danes. Pevci imajo do mene korekten in dober odnos, zato jim želim to nekako povrniti.

Vedno, ko imamo pevske vaje, je zame poseben dan, ves dan čutim napetost in vznemirjenost, saj bo pred mano 35 moških, prav toliko različnih karakterjev, različno mislečih in različno razpoloženih. Trudim se, da v zbor čim prej vnesem dobro razpoloženje in koncentracijo. Seveda so pomembni prvi odzivi, izraz na obrazih in v očeh posameznikov. Misli, telo razum in čustva morajo biti ubrana. Trudim se čim prej vzpostaviti relacijo med posamezniki in zborom, namreč vsak posameznik (pevec) se mora zavedati, da ustvarja kolektiv (zbor) in prav tako mora zbor dopuščati lasten izraz posameznikom.

Če mi to uspe v prvi tretjini vaje, potem sem prepričan, da bo vaja dobro uspela. Sem kot nemiren iskalec različnega zborovskega materiala in najraje  izbiram take skladbe, katerih drugi zbori ne izvajajo.

Pomembno je, da si ves čas vpet v to delo in da sebe in zbor vedno preverjaš in primerjaš z ostalimi. Vesel sem da je v zboru dobro vzdušje, dobri medsebojni odnosi, da so pevci dobri prijatelji  med seboj in da pridejo na pevske vaje zato, ker sami hočejo. Posebej sem vesel, ker je v zboru precej mladih, saj delo z mladimi je posebno doživetje, in si to štejem za velik uspeh.

Če se spomnimo trditve, da prehaja kultura iz roda v rod, pri čemer se ta neprestano plemeniti in bogati, potem nam je razumljivo, da je ravno najmlajša generacija deležna največje zapuščine svojih prednikov. In če se ta generacija zaveda močnega debla , iz katerega je pred štiridesetimi leti vzbrstela ,in če hoče in če zna to bogastvo plemenititi še naprej, potem se rojevajo take in podobne zgodbe, kot je zgodba sedanjega in bodočega MoPZ Markovci.

Close Panel

Login

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information